Suksess i Niger

Forebygging av at kvinner forblør seg ved fødsel og forebygging av fødselsfistel. Suksess i Niger!

Condom Tamponade

Kondom-tamponade

Regjeringen i Niger og HDI fortsetter å oppnå stor fremgang i arbeidet med å forebygge redslene ved fødselsfistel. Mer enn 128 000 kvinner i prosjektområdet har født i perioden fra august 2009 til slutten av februar 2018 uten at det har oppstått fistler, med ett eneste unntak i april 2012. Dette i motsetning til forventet 250 tilfeller av fistel, ifølge tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). Samtidig sank mødredødeligheten av alle årsaker med mer enn 80 % etter at programmet Rask forebygging av mødredødelighet og fødselsfistel startet i 2008.

Siden 2013 har HDI og Niger samarbeidet om et annet innovativt prosjekt for å beskytte kvinners liv. Dette er Initiativet for å forebygge at kvinner blør seg i hjel ved fødsel. Det ble startet i medio 2014 etter at det var foretatt en vitenskapelig kartlegging i 2013, for å kjenne utgangspunktet for hvor mange kvinner som døde under fødsel og av hvilke årsaker.>

HDI og Niger har som målsetning en 50 % reduksjon i blødningsdødsfall innen 2 år. Dette er veldig ambisiøst. Likevel ser det ut til at Niger er i ferd med å klare det, ved å benytte en dose medisin som koster ca. 4 kroner og to andre lavteknologiske tiltak som nylig ble anbefalt av WHO, ved å bruke disse tiltakene på en ny, koordinert måte.

Når medikasjon ikke er tilstrekkelig, vil «kondom-tamponade-pakken for livmoren» bestående av 5 deler til en sum av ca. 35 kroner kunne stoppe blødningen i svært mange tilfeller.

Og skulle kvinnen være i blødningssjokk, eller presjokk, kan en ikke-oppblåsbar «antisjokkbukse» utviklet ved San Francisco Universitetet i California forhindre mange dødsfall inntil kvinnen kan bringes til ett av sentrene i landet som kan yte livreddende medisinsk og kirurgisk behandling for å stoppe blødningen. Disse «antisjokkbuksene» koster 350-500 kr avhengig av hvor mange en kjøper, men kan brukes 50-60-100 ganger dersom de vaskes og behandles riktig. Dette tilsier en kostnad på ca. 1$ per gang for disse robuste draktene som varer i årevis.

Hvis du er interessert i mer informasjon, kontakt oss gjerne på mail: info@hdi.no

Contact HDI

Message Us

If you have any questions about HDI or our work, feel free to contact us using this contact form.

3 + 4 =