Blødning etter fødselen

Støttet av

Initiativet for å hindre at kvinner blør seg i hjel når de føder

På verdensbasis tar blødning etter fødsler ofte livet av ca. 130,000 kvinner årlig, omtrent 1/3 av alle som dør når de føder. Omtrent 12 millioner kvinner i året opplever for stor blødning etter en fødsel, iflg. en stor Gates Foundation rapport. I deler av Niger er blødning årsak til at mer enn halvparten av dødsfallene når kvinner dør ved fødsel.

Niger og HDI har slått seg sammen om et landsdekkende Initiativ for å hindre at kvinner blør seg i hjel når de føder, ved å bruke nokså ferske vitenskapelige nyvinninger. Landet tar mål av seg til å gi alle kvinner som føder en dose misoprostol, for å bruke en gunstig bivirkning av dette medikamentet som ble utviklet mot magesår, varme-stabile tabletter som hjelper å forebygge overdreven blødning etter en fødsel når det tas straks etter babyen er født, ved å stimulere sammentrekninger av livmoren.

Medikamenter for å forebygge stor blødning etter fødsel er effektive i opp mot over 90% av tilfellene når de gis med en gang. Dette enkle og billige tiltaket kan være livreddende i et land der et annet medikament gitt som injeksjon ikke kan brukes pga en upålitelig ‟kuldekjede″ og mangel på utstyr til å gi injeksjoner.

For kvinner som blør for mye likevel, gis 3-Trinns Behandling som kombinerer effektive teknologier som er enkle og billige.

Når forebygging ikke er nok:

TRINN 1: En behandlingsdose (4 tabletter) med misoprostol – koster under $1 dollar. Om hun fortsatt blør etter 25 minutter,

TRINN 2: En kondom-tamponade plassert inn i livmoren og fylt med 300-500 ml vann er vanligvis nok til å stoppe blødningen innen 6 minutter. Oppfunnet av en kreativ fødselslege i Bangladesh Prof. Sayeba Akhtar, en ‟kondom-tamponade″ er et effektivt lavkost alternativ til dyre ballong katetre som koster mer enn $300 per stykke. En intrauterin kondom-tamponade lages ved å knytte en kondom på et kateter – sugekateter er billigst – ved å plassere denne inn i livmoren, og blåse den opp med vann. Dette skaper et trykk på innsiden av livmorveggen, på samme måten som en appliserer trykk på huden for å stopp blødninger der. En kondom-tamponade koster omtrent $4.32, og disse har reddet mange kvinners liv. Om hun fortsatt blør 6- 12 minutter etter den intrauterine tamponaden er blåst opp,

TRINN 3: Legg henne i en (ikke oppblåsbar antisjokk bukse (Non-inflatable Anti-Shock Garment (NASG), og få henne av gårde til kirurgisk behandling selv om det er langt unna. Det tar 3 minutter å legge på en NASG, som er laget av dykkerdrakt materiale og borrelåser. Dette vil ofte redde livet til kvinner under transporten til et ‟definitivt behandlingssykehus″ som kan gi henne livreddende kirurgisk behandling.

Antisjokkbuksene ble utviklet ved University of California, San Francisco. Denne nokså nye men godt dokumenterte teknologien kan vare i årevis og koster derfor $1 eller mindre per gang det brukes. Selv om de koster $42 dersom en kjøper nok av dem kan hver brukes 60-100 ganger dersom den desinfiseres og rengjøres riktig.

Contact HDI

Message Us

If you have any questions about HDI or our work, feel free to contact us using this contact form.

12 + 10 =